Meta Arama Programları

Aynı anda birçok arama motoru ile araştırma yapabilen programlardır. Bu programlar bilgisayarımıza kurulduktan sonra, belirttiğimiz kriterdeki aramalarını aynı anda birçok arama motorunda yaparlar. Bu tip programların, aramayı kolaylaştırıcı birtakım arayüzleri mevcuttur. Aynı zamanda değişik kategorilerde düzenlenmiş sorgulama gibi, özel aramalara imkân tanıyan bir yapısı da vardır, Örneğin yine Copernic’de haber servisleri, e-mail adresleri gibi kategorilerden arama yapmaya imkan tanıyan özel arama yordamları vardır (Demirkol, 2001).

Arama programları, “metasearch” servisi vererek, bir sorguyu aynı anda birçok arama motoruna göndererek tarama yaptırabilme özelliğine sahiptirler. Bu servisler bir sorguyu birden fazla arama motorunda aratabildiği gibi ayrıca elde edilecek olan arama sonuçlarına da farklı yöntemlerle erişebilme kabiliyetine de sahiptir. Sorguda sadece bir kelime girilebildiği gibi, web sayfası (URL) adresi veya sayfa başlığı kriterleri ile de tarama yaptırılabilir. Bu araçların bir başka özelliği de sorgulanan web sayfalarının indirilmesini (download) sağlayarak internete bağlı olunmadığı zamanlarda da (offline) bu sayfaları inceleme imkânını sağlamasıdır. Bu sebeplerden dolayı her geçen gün bu araçları kullananların sayısı artmaktadır (Karaarslan, Tolga, 2003). Başlıca programlar; 

BullsEye

Haber, İş, yazılım ve web sayfalarını tarama gibi birçok alanda tarama yapabilen ve ileri düzey kullanıcılara hitap eden güçlü bir yazılımdır.

Copernic

Copernic Desktop Search dosyaları, e-postaları ve daha hızlı belgeleri bulmak için kullanılan bir yazılımdır.

Webferret

WebFerret arama yazılımı web sayfalarında hızlı arama yaparak, birden çok arama motorlarından kapsamlı sonuçlar alınmasını sağlar. WebFerret 6,  en az Windows 2000, XP veya Vista gibi işletim sistemlerini gerektirir

Torrent Search

Windows üzerinde çalışan basit bir arayüze sahiptir. Kullanıcının istediği torrent dosyalarını kolayca bulunmasını sağlayan ücretsiz ve kullanışlı bir torrent arama yazılımıdır.

FrostWire

Tamamen ücretsiz ve yüksek hıza sahip internet ağı üzerinden müzik, video, resim ve daha birçok kaynak dokümanların bulunabilmesini ve indirilmesini sağlayan mükemmel bir dosya paylaşım yazılımıdır.

Kaynakça

Demirkol, Z. (2001). İnternet Teknolojileri, Pusula Yayıncılık, İstanbul.

Karaarslan E., Tolga Ç. (2003). Internet Üzerinden Araştırma Yöntemlerinin Etkin Kullanılması, Akademik Bilişim.

    wpChatIcon