Bugün dünyada tartışmasız olarak en çok kullanılan ve en iyi arama sonuçları veren arama motorudur. Başlangıçta sadece arama motoru hizmeti veren bir web sitesi iken günümüzde eposta hizmetinden uydu görüntüleri üzerinden haritacılık hizmeti veren Google Earth’a kadar çok geniş bir yelpazede uygulamaları mevcuttur. Google web sitesine erişmek için www.google.com.tr adresi kullanılmaktadır. Com uzantısından sonra gelen ülke bölümü her ülkede değişmekte ve o ülkeye özel aramalar yapılabilmektedir (Sugözü, Demir 2011).
Web, milyarlarca kitap barındıran ve merkezi dosyalama sistemi olmayan, sürekli büyüyen bir halk kütüphanesi gibidir. Google, tarama işlemi sırasında özellikle web sayfalarını toplar ve bir dizin oluşturur. Google dizini kelimeler ve bunların konumlarıyla ilgili bilgiler içerir. Arama yapıldığında algoritmaya uygun web sayfaları bulmaya yönelik arama terimlerini dizinde arar. Google arama sürecinde milyonlarca web sayfasını süzmektedir. Ayrıca istenilen aramaya uygun olarak web sayfalarını çok kısa sürede kullanıcıya sunmaktadır.
Google da Hesap Makinesi, Denklem Ve Birim Dönüştürücü Kullanımı
Google, aynı zamanda hesap makinası olarak da kullanılabilmektedir. Kullanıcının yapması gereken tek şey matematiksel işlemi Google’a sormaktır. Matematiksel bir hesaplama, grafik oluşturma veya geometri problemlerini çözme gibi, çözmek istenilen herhangi bir matematik problemi için hesap makinesini; aritmetik, fonksiyonlar, fiziksel sabitlerin değeri, taban ve gösterim dönüştürme gibi kullanabilir.
Google hesaplama örneği
Denklemlerin grafiği
Kullanıcı fonksiyonları arama kutusuna girerek karmaşık denklemlerin grafiğini hemen oluşturabilir. Birden fazla fonksiyon grafiğinin birlikte çizilmesi için formülleri virgülle ayırabilir. Fonksiyonu daha ayrıntılı incelemek için yakınlaştırabilir, uzaklaştırabilir ve düzlem boyunca yatay kaydırabilir. Örneğin; Trigonometrik, Üstel, Logaritmik, D grafikler (WebGL’yi destekleyen masaüstü bilgisayar tarayıcıları için) konuları içerebilir.
Google denklem örneği
Birim dönüştürücü
Bir ölçüden diğerine dönüştürme yapmak için birim dönüştürücüyü kullanabilir. Örneğin, Santigrattan Fahrenhayta dönüştürme yapılabilir. Ayrıca; sıcaklık, uzunluk, kütle, hız, hacim, alan, yakıt tüketimi, saat ve dijital depolama gibidir.
Google dönüştürücü örneği
Google Arama Motorları ile Gelişmiş Arama
Arama tarama işleminde karşılaşılan problem ise, sonuç bulamamaktan ziyade pek çok bağlantı adresinin bulunmasıdır. En basit sorgularda bile binlerce sonuç verebilmektedir. Sadece bu adreslerdeki bilgileri incelemek bile kişinin saatlerini almaktadır. Dolayısı ile kişinin neyi, nasıl arayacağını iyi bilmesi ve mümkün olduğunca az sonuç elde etmesi internette arama-taramanın kilit noktasıdır. Daha kesin arama sonuçları almak için parametreler, arama operatörleri ve diğer noktalama işaretleri kullanılabilir.
SITE:
Arama işlemi sadece bir site içinde yapılmak isteniliyorsa bu özellik kullanılabilir.
gazi.edu.tr sitesinde teknoloji kelimesini aratmak istiyorsanız
site: gazi.edu.tr teknoloji yazmanız yeterlidir.
Site gelişmiş arama örneği
FILETYPE:
Google tarafından desteklenen dosya formatlarından herhangi birini seçerek arama yapmak için kullanılır. Örnek: Bilgisayar Filetype:pptx
Filetype gelişmiş arama örneği
RELATED:
Bilinen bir web sayfası adresine benzeyen siteleri bulabilmek için kullanılır.
Örnek: related:www.gazi.edu.tr
Related gelişmiş arama örneği
DEFINE:
Arama motorunda terim tarama işlemini gerçekleştirir. Define bir sözlük gibi de kullanılabilir. Bunun için tanımlanmasını istenilen kelime ya da kelimelerin önüne define: yazmak yeterlidir. Örnek: define: ekonomi
Define gelişmiş arama örneği
LINK:
İlgili sayfaya link veren adresleri listeleme işlemi gerçekleştirir.
Örnek: link: www.gazi.edu.tr
Link gelişmiş arama örneği
ALLINURL:
Anahtarın tamamının url içinde aranması isteniliyorsa kullanılmaktadır. operatör allinurl:’dir. Arama kutucuğuna allinurl: gazi bilgisayar yazılırsa url içinde hem gazi hem de bilgisayar kelimeleri geçen sonuçlar çıkacaktır.
Allinurl gelişmiş arama örneği
HOST:
Arama motoru ile bir web sayfasında sadece alan adı (host name)’i olan siteleri listeler. Örnek: host:ankara.edu.tr
Host gelişmiş arama örneği
“ ” ÇİFT TIRNAK:
Bir kelimeyi veya kelime öbeğini tırnak içinde yazıldığında, sonuçlarda yalnızca aynı kelimeli aynı sırada, tırnak içinde verildiği gibi içeren sayfalar yer alır. Bu yöntemi yalnızca tam olarak bir kelimeyi veya kelime öbeğini aranılıyorsa kullanılmalıdır. Tırnak işaretleri arasına birden fazla yazılan kelimeler, cümle olarak arama işlemini gerçekleştirir. İçerisinde tam olarak Ankara Kalesi geçen siteleri listeler.
Örnek: “Ankara Kalesi”
Çift Tırnak gelişmiş arama örneği
(-) EKSİ :
Olumsuz işlev görür. Bir kelimenin veya sitenin önüne tire eklenildiğinde o bilgiye sahip siteler sonuçların dışında tutulur. Örnek: İnternet –telnet internet kelimesinin geçtiği telnet kelimesinin geçmediği siteleri listeler.
(+) ARTI (AND) VE:
Olumlu işlev görür. Örnek: Türkiye+ekonomisi Türkiye AND ekonomisi içerisinde Türkiye kelimesi geçen sitelerle ekonomisi kelimesi geçen siteleri listeler.
(OR) VEYA:
Aranılan kelimelerden en az birinin olduğu sayfaları gösterir.
Örnek: ekonomi OR iktisat
Kaynakça
Sugözü İ.H., Demir, S. (2011). İnternet Teknolojisi ve Elektronik Ticaret, Atalay Matbaacılık.