Web Tarayıcılar

Kullanıcı ile web siteleri arasındaki bağlantıyı sağlayan görsel yazılımlardır. Bu yazılımlar istenilen web sunucularına (server) ulaşarak ilgili sayfaları ya da verileri istemci bilgisayarca ulaştırırlar. Kullanıcılar web sunucularından gelen kodları ya da verileri değil bu kodların oluşturduğu şekilleri ve metinleri tarayıcı üzerinden görürler. Tarayıcılar web sunucularına bağlanmak için HTTP ( Hiper Metin Aktarım Protokolü- Hyper Text Transfer Protocol) kullanırlar. İnternet Tarayıcıları http protokolünü kullanarak web sunucularından kullanıcıların istedikleri verileri alarak görsel olarak sunarlar (Sugözü, Demir, 2011).

HTML ile yapılmış web sayfalarını yorumlayan programlardır. HTTP ile gelen başlık bilgisi ve HTML sayfa tagları, internet tarayıcıları (browser) tarafından yorumlanır. Düz yazıyla ve HTML kurallarına göre hazırlanmış bir dosya, internet tarayıcıları (browser) için çok farklı şeyler ifade eder (Demirkol, 2001).

Web tarayıcıları ise bir sunucuya bağlanarak istenen sayfaları görüntüler. Web sayfalarında gezinti için kullanılan bu programlar Internet Explorer, Firefox ve Opera gibi isimlerle bilinirler. Temelde yaptıkları işler aynı olmasına rağmen rekabet gereği hız, dosya indirme ve araç çubuklarında özelleştirebilme yetenekleri gibi konularda farklı seçenekler sunmaktadırlar. Google tarafından henüz beta sürümü sunulmakta olan Chrome adlı tarayıcı ciddi bir alternatif olarak gibi görünmektedir (Şahin, 2014).

Tarayıcılar web sunucularına bağlanmak için http (Hiper metin aktarım protokolü-Hyper Text Transfer Protocol) kullanırlar. İnternet tarayıcıları (Web Tarayıcılar), http protokolünü kullanarak web sunucularından kullanıcıların istekleri doğrultusunda verileri (metin, resim, video ve flash gibi) alarak görsel olarak sunarlar. Çok sayıda tarayıcı bulunmakla beraber; Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome ve Safari en çok kullanılanlardandır. Günümüzde bilinen web tarayıcıları;

Şekil 1.Bazı web tarayıcılar

Web Tarayıcılar, web sunuculardaki çoklu ortam dosyaların istemci bilgisayarlarda açılması, görüntülenmesi, kaydedilmesi gibi birçok işlemin http protokolleri kullanılarak gerçekleştirilebilmesi için gereken yazılımlardır (Aydemir, 2010).

Kaynakça

Aydemir, M.(2010). Web Tasarım Rehberi. 2.Baskı, KODLAB Yayınevi, İstanbul.

Demirkol, Z. (2001). İnternet Teknolojileri, Pusula Yayıncılık, İstanbul.

Sugözü İ.H., Demir, S. (2011). İnternet Teknolojisi ve Elektronik Ticaret, Atalay Matbaacılık.

Şahin, Y.L. (2014). Bilgisayar Ağları ve İletişim, Editör: Kuzu, A. Nobel Yayınevi, Ankara.

    wpChatIcon