Web Kullanımı

Günümüzde toplum içinde herkes interneti kullanarak her türlü bilgiye daha kısa zamanda ve ekonomik bir şekilde hızla ulaşabilmektedir.

Bu sayede elde edilen bilgiler insanlığın yaşam şeklini değiştirmiş, insanlar artık daha sağlıklı olmak için yapılması gerekli şeylerden tutun da daha ucuz alışveriş yapmak, bankacılık hizmetlerini ve devlet kurumlarıyla yaptığı iş süreçlerini yürütmek, fatura ödemelerini yapmak, eğitim almak, haberleşmek, bilgi paylaşmak, sosyalleşmek ve bunun gibi daha birçok ihtiyaçlarını internet imkânlarını kullanarak yapmaktadır.  İnsanlığın bu ihtiyaçlarına cevap verebilmek için eğitim, ticaret, üretim, hizmet vb. birçok sektör kendini değiştirmek ve geliştirmek zorunda kalmıştır (Tekedere, 2014).

Şekil 1. İnternet’in Sağladığı Temel Olanaklar

İnternet üzerinden video konferans uygulamaları, bankacılık, alışveriş, hastane tahlil sonuçları ve rezervasyon gibi etkileşimli işlemlerden gazete, hava durumu ve yemek tarifi gibi bilgi erişim işlemlerine kadar çeşitli olanaklar sunar. İnternet özlem giderme, ortak çalışmalar yapma, bilgi alış verişinde bulunma, bilgi edinme gibi sayısız amaçla kurulacak iletişimleri sağlar ve kolaylaştırır (Karaman, 2014).

1.1. E-Devlet

E-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramını değiştiren e-devlet anlayışı ile her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve bu kurumların sunduğu hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir (Tekedere, 2014).

Şekil 2. E-devlet sayfası

Bu amaçla, Şekil 2.’de görüldüğü gibi www.turkiye.gov.tr alan adıyla bir web sayfası oluşturulmuş ve genel olarak kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkânı sağlanmıştır. Günümüzde E-devlet hizmetlerinden faydalanmak isteyen vatandaşlar PTT Merkez Müdürlüklerinden çok az bir ücret ile bir e-devlet şifresi temin ederek bu hizmetlerden yararlanabilmektedir

E-Devlet Kapısı üzerinden alınacak bazı elektronik hizmetler için (vergi, harç vb.) ödeme yapılması gerektiğinde ödeme birimi hizmeti sayesinde bu işlem Kapı üzerinden kolayca yapılabilmektedir. e-Devlet Kapısının amacı, tek bir adres üzerinden ve şifre, elektronik imza, mobil imza gibi kimlik doğrulama sistemleri ile güvenli bir şekilde kamu hizmetlerinin vatandaşlarımıza sunulmasıdır. (Turkiye.gov, 2016). Bu bağlamda e-devlet uygulamaları devlet ile herhangi bir şekilde ilişkili olan kişi, kurum vb. organizasyonlarla devlet arasında çift yönlü bir ilişki kurmada elektronik bir basamaktır. E- devlet uygulamaları ÖSYM sınav başvuru sisteminden, trafik ceza takibine, vergi beyannamelerin doldurulmasından konsolosluk işlemlerine kadar çok geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Bu hizmetler faaliyetlerin yönetimi, takibi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesini kolaylaştırdığı gibi erişilebilirlik ve zaman- kaynak tasarrufu açısından da vatandaşlara birçok fayda sağlar. Ayrıca verilerin güvenli olarak saklama, uluslararası saygınlık kazanma, ekonomik tasarruf ve çeşitli analizlerin yapma gibi yararları göz ardı edilemez (Karaman, 2014).

1.2. Sosyal Ağlar

Sosyal ağlar (Facebook, Twitter, Myspace, Linkedln vb), dar anlamıyla dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağı olarak tanımlanan internetin gelişmesiyle bireyleri sanal ortamda buluşturan web tabanlı hizmetlerdir. Sosyal ağlar, içeriğin bireyler tarafından oluşturulduğu, onların duygu ve düşüncelerini, gözlemlerini, tecrübelerini aktarmak ve birbirleriyle iletişim halinde bulunmak için kullandıkları çevrimiçi alanlar olarak tanımlanabilir.

Şekil 3. Sosyal Ağlar

Sosyal ağların kullanım alanları; İletişim, Bloglar (Blogger, WordPress), Mikrobloglar (Twitter, Friendfeed),  Sosyal Ağlar (Facebook, Myspace ve LinkedİN), Bilgi Paylaşımı, Wiki (Wikipedia), Sosyal imleme (Delicious), Fikir ve İnceleme (Yahoo Answers, Yelp), Fotoğraf Paylaşımı (Flickr, Picasa, Twitpic), Video Paylaşımı (Youtube, Vimeo, Dailymotion), Canlı Yayın (Justin.tv), Ses ve Müzik Paylaşımı (last.fm, Grooveshark) ve alışveriş gibi bir çok alanları kapsar.

1.3. Alışveriş ve Elektronik Ticaret

Elektronik ticaret ya da e-ticaret İnternet’in de dahil olduğu bilgisayar ağları üzerinden mal, hizmet ve bilginin alım satım ve değişimini ifade eder. E-ticaret; düşük maliyet, milyonlarca insana ulaşabilme ve etkileşim yeteneği, kesintisiz işlem, yer bağımsızlığı, seçenek sayısının artması, alış-veriş kolaylığı ve e-ödeme süresi gibi özellikleriyle işletmelere, bireylere ve topluma çok sayıda potansiyel fayda sağlamaktadır. En önemlisi insanlar dünyanın herhangi bir yerinden istediği ürünü alma şansına sahip olur. Diğer yandan e-ticaretin güvenlik, bant genişliği ve özel altyapı sunucuları ve yazılımları gerektirmesi gibi sınırlılıkları vardır. E-ticaretin büyüyen hacmi ABD çevrimiçi perakende satış grafiğinde görülmektedir (Karaman, 2014).

Şekil 4. E-Ticaret

1.4. Bankacılık

İnternet bankacılığı, kullanıcı tarafından hesap açma veya farklı hesaplara para transfer etme gibi bankacılık hizmetlerinin uzaktan yapıldığı çevrimiçi bir iletişimdir. İnternet kullanım oranının gün geçtikçe artmasıyla hem banka müşterileri hem de bankalar rahat bir nefes almıştır. Banka müşterileri bankadaki birçok işlem için banka şubelerine gitmekten kurtulmuştur. Banka müşterisinin 7 gün 24 saat boyunca işlem yapmasına olan sağlayan platform internet bankacılığı ya da internet şubesi olarak adlandırılan platformdur. Hemen hemen tüm bankaların internet şubesi bulunur.

Şekil 5. Mobil Bankacılık

İnternet şubesine erişmek için cep telefonu, tablet cihazları ve bilgisayarları kullanabilmektedir. İnternet bankacılığı aracılığıyla havale, EFT, fatura ödeme, altın, hisse senedi ve borsa vb. yatırımların yapılması gibi işlemler gerçekleştirilmektedir. İnternet bankacılığı alanındaki gelişmelerin yaşanmasıyla birlikte hırsızlıkları önlemek adına da sürekli güvenlik önlemleri geliştirilmektedir.

1.5. Oyun ve Eğlence

İnternet üzerinden oyun ve eğlence olarak tavla, satranç ve okey gibi klasik oyunlar oynanabildiği gibi flash oyunları olarak adlandırılan küçük oyunlara (masa tenisi, çocuklar için kıyafet ya da makyaj oyunları vb.) da İnternet üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca İnternet üzerinden takımlar kurulup günlerce süren sanal liglerde oynatılan teknik direktörlük oyunları gibi çoklu kullanıcı oyunlar da vardır. Son zamanlarda İnternet tabanlı oyunlar giderek daha karmaşık hale gelmiş aylarca süren ticaret ve yatırım oyunları gibi oyunlar oluşturulmuştur (Karaman, 2014).

Şekil 6. Oyun ve Eğlence

1.6. Arama

İnternet’in sunduğu en önemli hizmetlerinden biri de arama motorlarıdır. İnternet üzerinden kullanıcı tarafından aranan bilgilerin sorgulanmasını sağlayan web üzerindeki tarama mekanizmaları olarak adlandırılan geniş içerikli arama web sayfalarına verilen isimdir.

Şekil 7. Google Arama

Arama motorları aracılığıyla herhangi bir konuda yüzlerce makaleye ulaşılabilmekte ve istenilen konuda bilgi sahibi olunabilmektedir. İnternette arama yaparken bilgiye daha hızlı ulaşılabilmesi için doğru arama tekniklerinin de kullanılması gerekmektedir. Birden fazla anahtar kelime girilmesi, anahtar kelimeleri bağlamak için aralarına “and, &, +” gibi işaretlerin yazılması, kelimeleri parçalı olarak aramak için “? ve *” gibi joker karakterlerin kullanılması, istenen kelimelerin başına “+”, istenmeyen kelimelerin başına “-” ve kelime grubunu bir bütün olarak aramak için tırnak içinde yazılması bu tekniklerden en önemlileridir. İnternette arama motorları denilince ilk olarak akla gelen isim Google olmakla birlikte, Yandex, Microsoft Bing, gibi daha birçok arama motorlarıyla da arama yapılabilmektedir.

1.7. TV/Sinema/Müzik

İnternet teknolojileri sinema ve müzik endüstrisi için de yeni imkânları beraberinde getirmektedir. Web tabanlı sistemler film yapımcılarına çevrimiçi film kiralama ya da satın alma gibi yeni ve çeşitli fırsatlar açmakla birlikte, müzik siteleri aracılığıyla da internet üzerinden birçok eser dinlenebilmektedir. Burada üzerinde durulması gereken en önemli husus dijital korsanlıkların bu endüstride en önemli tehlikelerden biri olduğu bilinciyle telif hakları yasalarından haberdar olunması gerekliliğidir(Tekedere, 2014).

İnternet, ürünlerin tanıtım ve reklamlarını diğer medya ortamlarına kıyasla daha uygun hedef kitleye ulaştırabilir. Örneğin kadın siteleri, saç bakım ya da kozmetik ürünleri ile ilgili sitelerde yayınlanan ya da arama motorlarında yakın anahtarlı kelimelerle ilişkilendirilerek arama sonuçlarında gösterilen saç kremi reklamı daha etkili olabilir. Ayrıca kurumsal siteler, ürün yelpazesini ayrıntılı bir şekilde tanıtmak için oldukça elverişlidir. Aslında sitelerin neredeyse tamamı tanıtım için oluşturulmuştur. İnternet, reklam ve tanıtıma yönelik sürekliliği olan ucuz bir çözüm sunmaktadır (Karaman, 2014).

Kaynakça

Karaman, S. (2014). Bilgisayar Ağları ve İletişim, Editör: Kuzu, A. Nobel Yayınevi, Ankara.

Tekedere, H. (2014). Eğitimciler için Bilişim Teknolojileri, Editör: Çakır, H., Eryılmaz, S. Pegem Akademi, Ankara, 114-157.

Turkiye.gov (2016).  www.turkiye.gov.tr web sitesinden 7 Haziran 2016 tarihinde  https://www.turkiye.gov.tr/iletisim?hizli=CozumMerkezi adresinden ulaşılmıştır.